©RK Pelister
©RK Pelister

Džin se budi, dolazi po svoje! Vardar opet ima ozbiljnog rivala

Vreme čitanja: 5min | uto. 17.08.21. | 14:45

Dizanje bitoljskog rukometnog kluba

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Makedonije)

Pelister je protiv dosad neprikosnovenog Vardara odigrao fantastičan meč u Superkupu i uspeo da slavi sa 31:22. "Crveno-crni", iako u kombinovanom sastavu i bez nekoliko stranih igrača, doživeli su jedan od najvećih poraza na svom terenu u poslednjih nekoliko godina.

Izabrane vesti

A dobro je poznato da je Vardar bio apsolutni lider na makedonskoj sceni. Ovaj rezultat najavljuje superzanimljivu sezonu i pokazuje da dugogodišnjem vladaru neće biti lako da ponovo dobije željenu „duplu krunu“, jer postoji ozbiljna konkurencija…


"Dzin se budi, dolazi po svoje", vole da kažu navijači bitoljskog Pelistera za svoj rukometni klub koji je u prvom zvaničnom meču u novoj sezoni uspeo da pobedi najvećeg rivala i osvoji prvi domaći trofej u 16 godina.

"Čkembari" su dugo čekali na trefej, zvanični koji se računa u statistiku Rukometnog saveza Makedonije (RFM) i na kraju - dobili su ga. Titula Superkupa povećala je apetite za novu sezonu za sve ljubitelje zelene boje iz jugozapadnog dela Makedonije. Sa stvaranjem Eurofarm Pelistera, obnovljeno je ono staro rukometno rivalstvo na relaciji Bitolj-Skoplje.


A ko je taj klub Pelister koji se posle dužeg vremena našao sa naslovom na naslovnim stranama u Makedoniji? Stariji ljubitelji rukometa i sporta sigurno se sećaju usnulog džina koji kao da se polako budi iz zimskog sna u kojem je bio dugi niz godina. Vratimo se malo u istoriju. Klub je osnovan 1955. godine i smatra se timom sa velikim poštovanjem na teritoriji bivše Jugoslavije. Pelister je prvi makedonski klub koji je 1985. igrao u evropskom takmičenju (protiv španskog Atletiko Madrida), a zatim je 1987. i 1988. završio drugi u prvenstvu Jugoslavije, odmah iza sjajne Metaloplastike. Oba kluba su pružila nezaboravne partije, a jos se priča za onoj masovnoj tuči u 1988. godina, kad igrači Metaloplastike su bili pretučeni u Bitolju.

Od kada je rukometna Super liga Makedonije osnovana 1992. godine, Pelister je počeo dominantno i prebrzo sa pet titula i četiri kupa i postao najuspješniji klub. Tim iz Bitolja je 1996. igrao u polufinalu Evropskog pobjedničkog kupa, gdje ih je u legendarnom meču i nevjerovatnoj atmosferi u duelu eliminisao tim nemačke Bundeslige Lemgo predvođen mađarskim trenerom Lajosom Mocaijem. Eliminacioni gol je primljen u poslednjoj sekundi.

Pelister je bio u vrhu makedonskog rukometa do 2005. godine, kada je osvojio „duplu krunu“ pobedama nad Metalurgom i u prvenstvu i u kupu. Narednih meseci klub čiji su dres u prošlosti nosile legende poput Pepija Manaskova, Kirila Lazarova, Naumca Mojsovskog, Stevcea Alushovskog doživeo je finansijski kolaps i pao u zaborav. Bila je to prilika da započne rukometnu renesansu u glavnom gradu Makedonije, Skoplje ... Četrnaest sezona zaredom, tron su imali Vardar i Metalurg, dva skopska giganta koji su širom Evrope poznati po zavidnim rezultatima. Od 2005. do 2020. godine Vardar se radovao devet kupova i osam titula prvaka, a Metalurg je osvojio šest titula prvaka i Kupa. Nijedan drugi klub nije mogao ništa da uradi ovim ekipama - zbog njihove moći.

Dok su u Bitolju godinama živeli u prošlosti i pričali o utakmici protiv Lemga, na suprotnoj strani zemlje u Skoplju se igrao elitni rukomet i dolazili skupe rukometne zvezde poput srpskog golmana Darka Stanića, slovenačkog beka, Renata Vugrinca, ruskog Pavela Atmana, Hrvata Luke Cindrića, Španaca Arpada Sterbika, Aleka Dušebajeva, Joana Kanjeljasa, Horhea Makede... Plus, okupili su se najbolji iz Makedonije – bilo je to posebno u Metalurgu, koji je do 2014. bio tim-reprezentacija. Metalurg predvođen hrvatskim "Magom od Umaga", Linom Červarom, je koračao ka najsjajnijim uspesima i dvostrukom plasmanu među osam najboljih timova u Evropi (2014. i 2015.) koje je finansirao jedan od najbogatijih ljudi u zemlji, Minčo Jordanov, dok je u Vardaru prvo finansirao biznismen Mihajlo Mihajlovski, a zatim iz 2013. ruski biznismen Sergej Samsonenko pod čijim je vođstvom klub zapisao neviđene uspehe, istoriju rukometa i dva puta postao šampion Evrope - uspeh koji se čini nezamislivim za klub u ovoj rukometnoj oblasti! Do krovu Europe, Vardar bio predvodjen dvojcom spanski trenera – Raulom Gonzalezom i Robertom Parondom.

Pelister je u međuvremenu bio nemoćan i inferioran u odnosu na rivale iz Skoplja sve do 2019. godine, kada je potpisan sporazum pod nazivom "Platforma za rukometna Bitolja". RK Pelister i RK Eurofarm Rabotnik (drugi klub iz Bitolja, osnovan 2011. godine pod imenom HJS Rabotnik) odlučili su da naprave fuziju kako bi povratili sjaj sporta u ovaj grad. Glavni klub sada se zove RK Eurofarm Pelister, dok je drugi klub RK Eurofarm Pelister 2, gde mlađi rukometaši dobijaju priliku.

U upravljačkim strukturama HC Eurofarm Pelister je najveći ljubitelj rukometa u gradu, moćni biznismen Siljan Micevski koji ima visoku reputaciju u gradu konzula, pre svega zbog prethodnih ulaganja u klub kada je Pelister bio šampion. Direktor je Zoran Sterjev - vlasnik farmaceutske kompanije Eurofarm (inače glavni sponzor tima). Zahvaljujući dvojici meštana, Pelister je sada na visokom nivou. To je tim koji je mešavina balkanskih rukometaša, sa još dva iz drugih zemalja, plus nekoliko drugih sadašnjih i bivših makedonskih reprezentativaca.

U Pelisteru, koji vodi hrvatski trener i "učenik" Lina Červara, Željko Babić, igraju hrvatski reprezentativci Stipe Mandalinić, Josip Božić-Pavletić, Tomislav Kusan, Mateo Maras, Srbin Nemanja Obradovižć, Crnogorac Mirko Radović, Kubanac Rejner Taboada, mađarski golman Marton Sekeli... Ako su se nekada plate u Pelisteru računale u stotinama evra, sada, kada se zove Eurofarm Pelister, iznosi su u hiljadama evra.

Što se rezultata tiče, kako sezone prolaze nakon bitoljske fuzije, tako se i ambicije povećavaju. U sezoni 2019/20. Europharm Pelister je prvi put igrao u EHF Ligi šampiona, kao i u regionalnoj SEHA ligi. Najveće dostignuće tima do sada na međunarodnoj sceni je pobeda nad zvezdom Vespremom na svom terenu 2019. godine (26:24), pred punom dvoranom i paklenom atmosferom. Ove godine cilj tima je da osvoji bar jednu od dve domaće titule. Kup Makedonije se potajno želi, a ostvarenje sna bilo bi podizanje titule u šampionatu na kraju.

Vardar ima staro-novog gazda i staro-novog trenera. Sergej Samsonenko povukao se iz najtrofejnijeg makedonskog kluba pre dve godine, a tim je od kolapsa spasio prethodni šef i počasni predsednik Mihajlo Mihajlovski. Ali, može li Makedonija na kraju sezone dobiti staro-novog šampiona na ime RK Eurofarm Pelister? Vreme će pokazati...

Piše : Martin Tanaskovski


tagovi

RK Pelister

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara